Gyakori kérdések

Kérdések és válaszok

Mikor kezdődik és fejeződik be a lelkigyakorlat?

Az érkezés és kezdés időpontja általában 16:30–17 óra, amely helyszíntől függően esetleg változhat. A befejezés időpontja általában 15 óra. Püspökszentlászlón a kezdés és a befejezés időpntja eltérő. A pontos részletek mindig a lenyílóban találhatóak. 

Részt vehetek-e a lelkigyakorlaton, ha csak később kapcsolódom be a programba, vagy előbb kell elmennem?

Elengedhetetlen, hogy a résztvevők a lelkigyakorlat elejétől a végéig legyenek jelen, részben mert a program tartalma egymásra épül, részben pedig, mert a későbbi érkezés vagy a korábbi távozás megbontja a csoport dinamikáját. Az árak csomagárak, így a teljes összeget kell a lelkigyakorlatos ház részére eljuttatni. 

Milyen elhelyezést nyújtanak a lelkigyakorlatos házakban?

A csend biztosítása érdekében egyágyas szobákban helyezzük el a résztvevőket, a házaspárokat is. Ha a lelkigyakorlatos ház jelzi, hogy ezt nem tudja biztosítani, külön értesítést küldünk mindenkinek.

Hogyan módosul a program, ha mindennap esik az eső?

Ha a rossz időjárás következtében nem lehet kimenni a természetbe, a nordic walking-oktatás elmarad. Helyette a lelkigyakorlatos házban mozgásgyakorlatokat végzünk és néhány előadással, majd további imádkozással egészítjük ki a programot.

Mit jelent a csend a lelkigyakorlatban?

A lelkigyakorlat első napjának esti programja után végig csendet tartunk, kivéve az első két nap mozgásoktatási részét.

A Jézussal járás/gyaloglás a bot használatához köthető-e?

Természetesen nem. A botnak mint eszköznek megismerése és használata nagy segítséget nyújthat: ritmust ad a mozgásnak, segíti a felsőtest átmozgatását, és kíméli az ízületeket. A program testi gyakorlatai szervesen kapcsolódnak a lelki gyakorlatozáshoz.

Részt vehetek-e több alkalommal az első, illetve a második lépés lelkigyakorlatán?

Szabadon lehet választani, hogy ki-ki egy vagy több alkalommal vesz-e részt akár az első, akár a második lépésen, bár ajánlani szoktuk az imádság, a csend és a mozgás teljes megélése érdekében a továbblépést.

Ha van szemlélődő meditációs imatapasztalatom és nordic walking oktatáson már részt vettem másutt, jelentkezhetem-e azonnal a Második lépés lelkigyakorlatra?

Nem ajánljuk azonnal a Második lépés lelkigyakorlatot, mert a bevezetésnek egyedi és sokoldalú a felépítése; például a nordic-oktatás is túlmutat a puszta technikai oktatáson. A délelőtti mozgásoktatás tartalma pedig szervesen kapcsolódik a délutáni imaalkalomhoz.

Kik vettek már részt a lelkigyakorlatokon?

28 és 80 év közötti, különböző egészségi állapotú, izom-idegsorvadáson vagy akár infarktuson átesettek és rendszeresen mozgók/sportolók voltak a résztvevők. Papok, szerzetesek, nővérek, lelkészek, más vallásúak, hitüket gyakorló civilek, életút-keresők, érdeklődők, sőt még magukat ateistának vallók is részt vettek már a lelkigyakorlaton. Mindenkivel – igénye szerint – személyesen foglalkoznak és beszélgetnek a lelkigyakorlat vezetői és kísérői.

A 4 nap során mindvégig van-e mozgásoktatás?

Mozgásoktatást csak az első nap és a második nap elején tartunk. A többi napon együtt, de már egyénileg, csendben gyalogolunk. Ezekhez a csendes gyaloglásokhoz lelki impulzusokat adunk.

Hány kilométert gyalogolunk naponta?

Az első nap mozgásprogramja az oktatásra irányul. A szakemberek abban segítenek a résztvevőknek, hogy koruknak, egészségi állapotuknak megfelelően mennyit gyalogoljanak, mozogjanak. A lelkigyakorlat nem teljesítmény- vagy felfedező kalandtúra. Több, különböző nehézségű (meredekű) és hosszúságú útvonalat ajánlunk, hogy mindenki megélhesse a mozgás örömét, fizikai és testi adottságainak megfelelően. A mozgásprogram bármikor befejezhető.

Biztosítanak-e nordic walking botot a résztvevőknek?

Nordic walking botot mindenki számára biztosítunk, így nem szükséges hozni azokat, aki azonban saját nordic-botjával szeretne gyalogolni, bátran megteheti. Fontos, hogy a nordic-botot ne tévesszük össze a túrabottal, mert az másképpen használatos a túrázáskor. A mozgástechnikát a lelkigyakorlaton nordic-bottal oktatjuk.

Mit tartalmaz a részvételi díj?

A részvételi díj magában foglalja a szállásköltséget egyágyas szobákban, háromszori étkezést, a botok használatát és egyes kísérők tiszteletdíját. (A kísérők egy része önkéntes, karitatív segítőként kíséri a csoportot.)

Az árak a helyszín lehetőségeinek függvényében változnak. A lelkigyakorlat tartalma mindegyik helyszínen megegyezik.

A lelkigyakorlatot kis létszámú csoportokban (max. 15 fő), kettő vagy három kísérő segítségével tartjuk. Nagyobb létszám esetén több kísérővel, csoportbontásban folyik az oktatás.

A fizetés feltételei a Jelentkezés, tudnivalók menüpontban találhatók.

Jézusi gyaloglás születése
 

Hofher József jezsuita szerzetes és Molnár Renáta Cor-Way® életmódtréner, 4 gyermekes édesanya közös álma valósult meg abban a lelkigyakorlatban, amely a mai kor emberét a maga teljességében szólítja meg.
 

Lelkigyakorlat 2 lépésben
 

A 4 napos kétlépéses lelkigyakorlat az imádkozást a mozgással, a lelket a testtel összekapcsolva vezet be a szemlélődő Jézus-imába, a test- és mozgáskultúrába és a nordic walking alapjaiba.
 

MozgásLelkiség
 

A sport és spiritualitás új nyelve, Jézus értünk való gyaloglása a hit közösségében – a közös nyelvben, Jézus Krisztus testvériségében válik mozgalommá.

Kapcsolat

Molnár Renáta
Cor-Way® életmódtréner
személyi edző, lelkigyakorlat vezető


+36 30 687-9203


Hofher József SJ
spirituális kísérő
lelkigyakorlat vezető